Önce Kendi Sorumluluğumuzu Arama Farkındalığı

Sanki her gün her konuda giderek artan bir şikayet dinleme ve çoğu zaman şikayet eden olma eğilimi güncel hayat tarzımız olmaya başlıyor. Buradan hareketle herhangi olumsuz tespitin bulunulduğu bir ortamda aşağıda ki  3  temel cümle bize  yol gösterici olabilir. 1. Her an karşılaşabileceğimiz olumsuz bir tespit, hakkımızda ki yorum, işimizdeki olumlu sonuçlanmayan bir süreç karşısında…

Halil Erdoğmuş

min read

Paylaş

sorumluluk

Sanki her gün her konuda giderek artan bir şikayet dinleme ve çoğu zaman şikayet eden olma eğilimi güncel hayat tarzımız olmaya başlıyor. Buradan hareketle herhangi olumsuz tespitin bulunulduğu bir ortamda aşağıda ki  3  temel cümle bize  yol gösterici olabilir.

1. Her an karşılaşabileceğimiz olumsuz bir tespit, hakkımızda ki yorum, işimizdeki olumlu sonuçlanmayan bir süreç karşısında ilk tepkimiz genelde suçlamak, içinde bizim de payımız olduğunu kabul etmemek şeklinde oluyor. Oysa “Bu karşılaştığımız durumda  bizim kusurumuz / sorumluluğumuz neydi.” Cümlesi ile başlamamız  çok değerli. Karşılaşılan bu durumda  kusurumuz  dışarıdan hiç gözükmeyebilir belki ancak mutlaka ilişiklendirebileceğimiz bir noktayı düşünmeli ve bulmalıyız. Bu durum evde, işyerinde, hatta trafikte yaşanan bir konudan, ülkenin içinde bulunduğu ortama kadar her türlü konu olabilir. Bizim sorumluluk anlayışımız önce kendi hatamızı aramak yönünde olmalıdır.

2. İkinci olarak özellikle toplumu ilgilendiren olaylarda çok keskin ve sert eleştiri cümlelerinin mimarı olabiliyoruz.  Özellikle kendi  çevremizde ki insanlar ile bir araya geldiğimizde her konu hakkında büyük söylemler içinde bulunuyor ve  kurduğumuz  şikayet cümlelerinin aslında bir süre sonra bizi  olumsuz yönettiğinin farkında olamayabiliyoruz.  Bu yüzden  bakış açımızı değiştirmek için şu cümle tarzı bize yardımcı olabilir. “Biz neyi daha iyi yapsaydık bu başımıza  gelmezdi ya da etkisi daha düşük olabilirdi.”

3. Bakış açımızı tamamlayacak son aşama ise  “Şu andan itibaren hangi çabamız bu olumsuz duruma  katkı sağlar” cümlesini kurmak ve  bu konuda eyleme geçmektir. Lütfen sahilde yüz binlercesi karaya vurmuş denizyıldızından denize atılan bir tanesinin  hikayesini  unutmayalım.  Şunu unutmayalım ki karşılaştığımız  olumsuz durumlarda  önce kendimiz  adım atmamışsak şikayet etmeye hakkımızda olmamalıdır. Kendi bireysel  çabamızı sarf etmemiz yeterli olmayabilir. Evimizin önündeki çöpleri temizledikten sonra komşumuzun evinin önündeki çöpleri biz temizlemeyelim ancak onun da temizlemesi için onu motive edelim, imrendirelim belki de yardımcı olalım. Bu gayretleri sarf etmeden şehrimiz çok pis demek ve 5 yıl sonraki belediye başkanlığı seçimini beklemek bu kadar uzun süre pis bir şehirde yaşamayı peşinen kabul etmek demektir bunu da unutmayalım.

Kısaca Her türlü olumsuz durumda sırasıyla  şu cümleleri kuralım;

  • “Bu karşılaştığımız durumda bizim kusurumuz / sorumluluğumuz neydi.”

  • “Biz neyi daha iyi yapsaydık bu başımıza gelmezdi ya da etkisi daha düşük olabilirdi.”

  • “Şu andan itibaren hangi çabamız bu olumsuz duruma katkı sağlar”

Daha yaşanabilir bir dünya için sevgiler…..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir