Corona Virüs ve Basına Yansımaları Hakkında Değerlendirmeler

Kıymetli bağlantılarım, 2019’un son günlerinde farkına varılmaya başlanan Corona 2019-nCoV (Yeni Corona Virüs Zatürresi) hastalığı için basında her gün yeni bir bilgi yayınlanıyor. Son birkaç haftadır ise olayı vahim boyutlarda gösteren ve dehşet ifadelerimizi arttıran haber başlıklarını görünce, herkes gibi ben de üzülüyorum. Basının sorumlu davranıp davranmadığı konusunda bir değerlendirme yapmam çok doğru olmayabilir. Bununla…

Halil Erdoğmuş

min read

Paylaş

covid

Kıymetli bağlantılarım,

2019’un son günlerinde farkına varılmaya başlanan Corona 2019-nCoV (Yeni Corona Virüs Zatürresi) hastalığı için basında her gün yeni bir bilgi yayınlanıyor. Son birkaç haftadır ise olayı vahim boyutlarda gösteren ve dehşet ifadelerimizi arttıran haber başlıklarını görünce, herkes gibi ben de üzülüyorum. Basının sorumlu davranıp davranmadığı konusunda bir değerlendirme yapmam çok doğru olmayabilir. Bununla birlikte okuduklarımdan ve takip ettiklerimden elde ettiğim bilgileri burada sizlere aktararak, en azından bu platformdaki kişilerin kendi değerlendirmelerini yapabilmeleri için birkaç veri sağlayabileceğimi düşünüyorum. Önemli ve geldiği boyut itibariyle tehlikeli bir tıbbi konu olduğu için tıp eğitimi almamış bir insan olarak yorumlarımı sadece verileri analiz etme kısmı ile sınırlı tutmak istiyorum.

Yakın geçmişte yaşadığımız benzer salgın hastalık vakalarının neticeleri şu şekilde idi;

  • Mers Salgınında ölüm oranı % 35
  • Sars salgınında ölüm oranı % 10
  • Yeni Corona Virüs ölüm oranı ise şu an % 2,2

Aşağıdaki tabloyu 11 Ocak’tan bu yana Johns Hopkins Üniversitesi’nin bu sayfada yayınladığı üç rakamı (Toplam vaka sayısı, Kümülatif ölen kişi sayısı ve Kümülatif iyileşen kişi sayısı) ve bunlarda meydana günlük değişimleri takip ederek güncelliyorum.

Tablodan okuduğum üç önemli nokta şöyle;

  1. Toplam vaka sayısı her geçen gün kendine göre rekor kırıyor gibi gözükebilir ancak C sütunundan göreceğimiz üzere yeni vaka artış hızı şimdilik kontrol altında ve yavaşlıyor gözüküyor.
  2. Günlük ölüm sayısını bir önceki günün toplam vaka sayısına bölerek baktığım (F) günlük ölüm yüzdesi de kontrol altında. Günden güne biraz azalıyor son ve 4 gündür stabil durumda
  3. Son 5 gündür veri alabildiğim günlük iyileşme sayısına baktığımızda ise iyileşen insan sayısı yüzde olarak artış eğiliminde.

Bu tablo tabi ki güllük gülistanlık bir durumu ifade etmiyor. Bununla birlikte basın kuruluşlarının “ölüm sayısında rekor” diye attığı başlıklarında şu anki durumu izah edebilecek, doğru başlıklar olmadığı kanaatindeyim. Aynı zamanda şu ana kadar sadece Amerika’da evli bir çiftte eşinden geçtiği bir vaka tespit edilmiş olmasına rağmen, medyanın “insana geçtiği anlaşıldığından beri” diye bir başlık atmış olması da tutarlı gözükmüyor.

Bu bilgiler ışığında, hemen her gün bir şekilde maruz kaldığımız, haberlerin bunların üretenler tarafından, farklı kaygılarla bizlere servis edilebilme ihtimalini göz önünde bulundurmanın, olayların perde arkasını anlama noktasında farkındalığımızı arttıracağı kanaatindeyim.

Konuyu sadece rakamlarla ve bunlar üzerinden yaptığım analizle paylaşmak istedim. İnşaAllah kısa sürede hem virüs kaynağı hem de tedavi şekli bulunur hastalar iyileşir ve bizler de son dönemde edindiğimiz paranoyalarımızdan kurtuluruz.

Sağlıklı günler dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir